Detinguts tres membres d'un grup criminal per estafar més de 600.000 euros a diferents entitats bancàries

El cervell de la trama, fugat possiblement a un país sud-americà, és un extreballador de banca amb un ampli coneixement del funcionament intern dels bancs

Els Mossos d'Esquadra van detenir el passat 5 de juliol tres homes per estafar presumptament a diferents bancs més de 600.000 euros, segons ha informat la policia catalana a través d'un comunicat. Els detinguts, de 41, 43 i 46 anys, tenen el domicili a Castellbisbal (Vallès Occidental) i a Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat) i se'ls acusa de presumpta integració en grup criminal, falsificació de document mercantil i estafa continuada. La investigació, que encara continua oberta per tal de poder detenir dues persones més implicades, es va iniciar a finals de 2016, quan els Mossos van tenir coneixement de les accions il·legals que desenvolupava l'organització mitjançant la cobertura d'empreses legalment constituïdes.

 

El principal investigat i cap del grup —que es troba fugat, possiblement, a un país d'Amèrica del Sud— havia estat anteriorment treballador de banca i coneixia els sistemes i procediments interns relatius a la comprovació i concessió de crèdits i acceptació de pagarés a petites i mitjanes empreses, segons ha comunicat el cos policial. Amb aquests coneixements previs, va seleccionar i adquirir cinc empreses ja constituïdes, sense activitat però amb relativa antiguitat. Tot seguit, cercava alguna persona amb necessitats econòmiques i li oferia un bon sou perquè figurés com a administrador principal d'alguna de les empreses adquirides, amb la intenció oculta que fes de testaferro i que les reclamacions patrimonials per impagament dels bancs recaiguessin en ell.


Ja amb l'empresa adquirida i el testaferro nomenat, s'adreçava a diferents bancs i fent-se passar per director financer de l'empresa i gràcies als seus coneixements d'economia i banca, es guanyava la confiança dels directors de les entitats bancàries a les quals volia estafar. Després d'un breu període durant el qual els investigats feien moviments de diners i de targetes corporatives, van començar a emetre pagarés falsificats i, mitjançant aquests, demanaven avançaments de pagaments i línies de crèdit destinats a la compra de maquinària fins a obtenir, de cinc bancs diferents, més de 600.000 euros en total. Posteriorment, els testaferros nomenats com a responsables legals de l'empresa retiraven en metàl·lic dels comptes de les empreses les quantitats estafades i les lliuraven al cap de la trama.


Els estafadors van fer totes les estafes entre l'octubre de 2015 i l'abril de 2016, per així evitar que les entitats bancàries poguessin informar-se entre elles que havien sol·licitat préstecs i/o havien emès pagarés o factures simultàniament a diferents bancs. Davant d'aquestes evidències, els agents van detenir tres homes, dos d'ells germans, com a presumptes membres d'un grup criminal i autors dels delictes de falsificació de document mercantil i d'estafa continuada. Els arrestats van passar a disposició judicial i el jutge en funcions de guàrdia va decretar la seva llibertat amb càrrecs.Comentaris

envia el comentari