La vaga d'ambulàncies de Girona comença envoltada de polèmica

Els sindicats critiquen que no es compleixen els serveis mínims: «Ens hem trobat amb ambulàncies que no tenen els requisits per sortir al carrer i tot i així hi són»
Pintada de protesta per aconseguir unes millors condicions laborals per als treballadors | Cedida

 

Primera tanda d'aturades parcials i indefinides a les ambulàncies de Girona. La vaga convocada pels sindicats CCOO, del Transport Sanitari de Girona (STSG) i Sindi.cat ha començat aquest divendres a les sis del matí. Els sindicats, que han muntat piquets en hospitals com el Josep Trueta, critiquen l'immobilisme de l'adjudicatària, Transport Sanitari de Catalunya (TSC), i sostenen que no es compleixen els serveis mínims. «Ens hem trobat amb ambulàncies que no tenen els requisits per sortir al carrer, perquè els falla el motor o hi ha seients trencats, i tot i així hi són», subratlla el portaveu del comitè de vaga, Adolfo Martin.


Els sindicats, a més, asseguren que TSC no els ha facilitat cap llistat de les ambulàncies destinades a serveis mínims. Reclamen a l'adjudicatària que s'assegui a negociar i recorden que la seva demanda no és econòmica, sinó social. «Volem que TSC compleixi les bases del concurs», diu Martin. Les aturades seran de sis a deu del matí i de dues a sis de la tarda. I així cada divendres, de manera indefinida, fins que s'arregli el conflicte. Després que ahir fracassés la mediació, els treballadors de TSC han tirat endavant la vaga del servei d'ambulàncies, que afecta set hospitals repartits entre Girona i l'Alt Maresme.

 

Aquest matí, els sindicats han muntat diferents piquets. Entre aquests, i en el cas de l'hospital Josep Trueta han aprofitat per penjar pancartes reivindicatives a l'entrada del centre. Ja en aquesta primera aturada, però, el comitè de vaga s'ha trobat amb què l'empresa no complia els serveis mínims, tot i que Treball els ha fixat en un 85%. «D'entrada, TSC ja no ens ha facilitat el llistat d'ambulàncies que han de fer els serveis mínims i tampoc sabem qui es veurà afectat per l'aturada», ha concretat Martin. «Sí que hem vist, però, que hi havia ambulàncies que no compleixen els requisits per sortir al carrer, perquè el motor els falla o tenen els seients trencats, i tot i així feien serveis», hi ha afegit el portaveu del comitè.


Tot i la vaga d'ambulàncies, el trasllat de pacients a urgències es garanteix al 100%. I pel que fa al transport no urgent, allò que se'n veurà més ressentit són les rehabilitacions i visites programades. «Però els trasllats per a tractaments d'hemodiàlisi, quimioteràpia o radioteràpia es faran, que són els que es cobreixen amb les ambulàncies grogues», ha precisat Martin. Segons ha concretat el portaveu del comitè, en un dia, la plantilla de TSC sol fer uns 400 serveis. L'aturada parcial i indefinida que ha començat avui afecta aproximadament 550 treballadors, i els sindicats recorden que la seva reclamació no és econòmica, sinó social: «No volem diners, reclamem que l'empresa compleixi les pliques del concurs i garanteixi les condicions laborals», ha subratllat Martin.

 

Entre d'altres, els tres sindicats critiquen que les ambulàncies circulen «a 40 graus sense aire condicionat», que a les bases «hi ha rates i humitats», que a l'hivern hi treballen «sense calefacció» o que hi ha treballadors «a qui la roba de feina els hi va gran, perquè TSC no en facilita d'adequada». A més, el comitè de vaga també critica que l'empresa es mantingui «inamovible» amb la seva pretensió de continuar-los aplicant els articles 40 i 41 de l'Estatut dels Treballadors, sobre modificacions substancials de la jornada de treball i mobilitat geogràfica. «Ja ho ha fet tres vegades, i aquest setembre pretén fer-ho un quart cop», diu Martin. «TSC sosté que la reorganització és per motius econòmics, però nosaltres no hi estem d'acord; el que fa és amenaçar empleats d'enviar-los a treballar a 90 quilòmetres de casa, amb intenció que s'abaixin la categoria laboral», afirma el portaveu del comitè de vaga. «I, quan el treballador accepta, l'obliguen a fer les mateixes funcions que abans», hi afegeix.COMENTARIS